2019: Tweede prijs Wereldwijd

In september 2019 deed Nederland mee met een LilyPond-project op de IOB Internationale zwemvijver-conferentie in Warschau/Polen waarmee het tweede werd onder de negen genomineerde landen in die competitie.
Zie ook: artikel in het Duitse tijdschrift Schwimmteich & Naturpool

2018: Tweevoudig winnaar zwemvijver van het jaar

LilyPond werd vakprijswinnaar in de competitie Zwemvijver van het jaar 2018 op TuinIdee in beide categorieen: ecologische zwemvijver en natuurlijk zwembad.

Ecologische zwemvijver

Ontwerp
De natuurlijke zwemvijver grenst aan het stuwwallandschap van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Een deel van de klassieke Engelse tuin is omgevormd tot een natuurlijke oase met een zeer rijke natuurlijke beplanting. De ecologische zwemvijver met verschillende dieptezones en de beekloop met veel gletsjerkeien is ingebed naast een zandheuveltje. Het geheel sluit prachtig aan op de natuurlijke omgeving.

Uitvoering van het ontwerp
Het goed doordachte ontwerp is duurzaam gematerialiseerd en prachtig uitgevoerd, inclusief de mooie kromming. De zwemvijver oogt heel natuurlijk met een keienrand, moeraszone en zeer diverse veelal (ook eetbare) inlandse beplanting. Je blijft kijken en genieten van alles wat er leeft! Er is één stukje rand zichtbaar bij de beekloop, dus daar mogen wellicht nog wat keitjes bij. De bescheiden vlonder en zwemtrap lijken te zweven boven het wateroppervlak. Ook 's avonds is het prachtig met de toegepaste verlichting.

Eindoordeel
De jury is zeer enthousiast over deze inzending. Deze prachtige natuurlijke ecologische zwemvijver is een voorbeeld van hoe een mooi en goed doordacht ontwerp en prachige uitvoering met inheemse materialen, alle ruimte geeft aan het welbevinden van mens, dier en plant. Grenzend aan een natuurlandschap is deze tuin met zwemvijver een logisch verlengstuk dat geheel in de natuurlijke stijl is aangelegd. De zwemvijver en de inheemse beplanting zijn volledig geintegreerd en zijn een lust voor het oog. Deze zwemvijver kan elke particulier die een eigen zwemplek overweegt, ervan overtuigen dat een goed ontworpen en vakkundig aangelegde natuurlijke zwemvijver eke dag voor een totaalbeleving van de tuin zorgt.

Natuurlijk zwembad

Ontwerp
Het rechthoekige natuurlijke zwembad is hét beeldbepalende element in een omsloten stadstuin van een historisch Hollands provinciestadje. de tuin is compact en behoorlijk verhard. Leibomen, hagen en de hoge omgevingsbeplanting zorgen voor een fijne groene uitstraling. De tuin heeft een rustig, eenvoudig ontwerp met duidelijke keuzes in de materialisatie: natuursteen, teakhout, grind en het donkere beton van het zwembad. De inpassing van het zwembad in het perceel is goed, ook door de positionering van de plantrand en de vlonder. De lengte van het perceel wordt mooi benadrukt door het rechthoekige wateroppervlak. Het omarmende hoekje van de L-vormige regeneratiezone breekt de statische rechthoek op een mooie manier. De eigenaren kunnen vanaf verschillende zitplekken genieten van hun natuurlijke zwembad.

Uitvoering van het ontwerp
De jury is zeer te spreken over de prima uitvoering van het zwembad met de zware, technisch sterk verwerkte natuurstenen zwembadrand. Deze is net hoog genoeg om het water te keren. Prachtig! Dankzij de onderwatertreden zijn er geen zichtbare trappetjes of beugels nodig. De mooie zitrand op de langste zijde bevindt zich net onder de waterspiegel. De teakhouten vlonder is goed ingepast en het materiaal wordt herhaald in tuinmeubilair aan de overkant. Deze compositie van kleuren en structuren is ook mooi als het regent. De beplanting in deze tuin is vrij homogeen. De plantkeuze past bij rest van het sobere strakke ontwerp. De vrijstaande olijfboom komt echt over als een stijlbreuk. De verbinding met het plantfilter zorgt voor een stromend wateroppervlak, dat als de skimmer werkt, meteen is gefilterd.

Eindoordeel
Deze mooie inzending laat zien dat een natuurlijk zwembad ook prima past in een vrij compacte stadstuin. Het zwembad heeft een goede, maar door de EC-waarden kwetsbare waterkwaliteit. Het fosfaatgehalte moet preciezer worden gemten om aan de IOB-standaarden te voldoen. Het langwerpige bad is heel mooi in het perceel geintegreerd en subtiel omsloten door de L-vorm van de groene filterzone. De eenduidige keuzes in materialisatie, beplanting en het mooi en vakkundig uitgevoerde badontwerp dragen bij aan een rustige, eenvoudige beleving, die meer dan voldoende groen en blauw aanvoelt ondanks de aanwezige verharding. Al met al een heerlijke plek om dagelijks volop te genieten van levend water in een stadshart!

Sander Voortman: "Ik ben er buitengewoon trots op!. Ook als ik het juryrapport lees. Er spreekt een geweldige waardering en erkenning uit voor ons specialisme."

Adres

LilyPond B.V.
Nudepark 156
6702 DX  WAGENINGEN

Zwemvijver van het jaar 2018 »

Contact

T (0317) 20 20 30
M 06 17 15 27 17
E info@lilypond.nl

© 2018 LilyPond